Ons systeem

Wij maken momenteel gebruik van drie verschillende ozon machines:

Ozonmachine voor gesloten stallen. Hierbij wordt de ozonmachine afgesteld om de lucht van de stal te bestrijden. Dit wordt in de luchtwasser gedaan. Hierdoor komt er een schone lucht uit u stal en heeft u nagenoeg geen uitstoot meer.

Ozonmachine voor rundvee. Hierbij worden de klauwen of uiers van de runderen behandeld met ozonwater. Hierdoor verdwijnen de kwalijke bacterien.


Ozonmachine voor watersystemen. Hierbij sluiten we de ozonmachine aan op het watersysteem. Hiermee wordt het niet alleen het water gereinigd, maar ook de leidingen.


Klauwverzorging

Systematische preventieve klauwverzorging geeft op den duur minder klauwproblemen. We kennen twee soorten klauwverzorging namenlijk:

  • Bijvoorbeeld elk half jaar de hele koppel behandelen
  • Strategisch klauw verzorgen, dit houdt in dat de klauwen verzorgd worden bij een verhoogd risico


 

Aandoeningen

Mortellaro of digitale dermatitis is een infectie van de huid op de overgang van huid-hoorn en wordt het meest gezien in het balgebied tussen de beide klauwen. De bacterie die dit veroorzaakt is de Treponema en is familie van de Spirocheten. Dit zijn draadvormige, gegolfde bacteriën, die zich met een kurkentrekker achtige beweging voortstuwen. Door zijn vorm is deze bacterie zeer lastig te bestrijden.

Stinkpoot begint als een infectie van de tussenklauwhuid en geeft in een later stadium groeven en kloven in het hoorn van het balgebied. De naam stinkpoot komt van de stank die deze aandoening veroorzaakt. De oorzaak van deze aandoening is een bacteriële infectie Dichelobacter Nodosus en is familie van de Cardiobacteriaceae.                                                                                                                                      Deze bacteriën zijn wereldwijd veroorzaker van rotkreupel bij schapen.

Teenpuntnecrose is een infectie in de punt van het klauwbeen. Teenpuntnecrose wordt behandeld door een deel van de klauw onder verdoving te amputeren.                           

Uiergezondheid

Udder Cleft Dermatitis (UCD/ in de volksmond uiereczeem) is een regelmatig voorkomende uiergezondheidsaandoening. UCD of uierspleet Dermatitis is een ontsteking van de huid van de verticale buikwand, craniaal van de uier[1]. De ernst van UCD varieert van een milde Dermatitis tot een open en stinkende wond. Een infectieuze oorzaak van UCD is tot heden onbekend. Men denkt dat de ziekte van Mortellaro geassocieerde Treponema’s betrokken zijn in het ziekte verloop. Ook de rol van Sarcoptes (schurft mijd) wordt beschreven, maar dit is ook niet bewezen.